Caixa per Sant Jordi 2013

Bandada

 

Brillant i alhora crua metàfora sobre la història de la humanitat. Les aus representen l’avarícia i les ambicions de les persones i encara que l’atmosfera de l’obra sigui decadent veureu que al final s’obre una petita porta a l’esperança dibuixant un possible nou horitzó.

Bandada és l’obra guanyadora del V Premi Internacional de Compostela per a àlbums il·lustrats 2012.

 

Temes a treballar:

- La decadència de l’ésser humà

- Avarícia i ambicions humanes

- L’esperança

Adreçat a:

- Cicle Superior Primària

- ESO

- Professors

 

La reina de las ranas no puede mojarse los pies

 

La reina de les granotes no pot parlar amb les altres granotes, no pot mullar-se els peus (només faltaria!) i ha de tenir una gran fulla de nenúfar per a ella sola. Ha de menjar les mosques més grosses i donar ordres per a castigar les granotes que no obeeixin immediatament. Però… què fa que una reina sigui reina? Per què ella ho és i no ho pot ser una altra granota?

 

Temes a treballar:

      – L’origen del poder

·    - El fet de “manar”

·    - L’obediència al poder

Adreçat a:

·    - Primària

·    - ESO

La merienda del señor Verde

 

Cinc senyors, cadascun d’un color, són convidats a berenar a casa del senyor Verd. Quan hi arriben l’amfitrió els explica que els ha convidat perquè ha trobat quelcom molt intrigant que vol compartir amb ells: una inscripció en llatí en una de les portes de casa seva. La traducció ve a ser:

“Avís als senyors colors: S’atreviran a descobrir el vertader color de les coses? Creuin la porta i ho veuran. Però recordin: es tracta d’un viatge sense retorn.

Quan els personatges s’atreveixen a creuar la porta passa una cosa fantàstica! Una llum desconeguda els enlluerna i aquell món que era completament de color verd esdevé una simfonia de colors variats que els posa un món nou davant dels ulls.

L’àlbum conclou amb un formidable glossari on s’expliquen els conceptes més importants de l’obra com ara el telèfon, la porta, el barret dels personatges… Les definicions són delicioses i plenes d’ironia i ajuden el lector a tornar a passejar-se per les pàgines del llibre buscant aquests elements que, amb el glossari, adquireixen un significat més ple.

Temes a treballar:

·    - Els colors

·    - La llum

·    - René Magritte

·    - Realitat i irrealitat

Adreçat a:

·    - Cicle Superior de Primària

·    - ESO

        Flix

 

Zeno i Colza Krall, dos gats, es sorprenen quan la senyora Krall dóna a llum a un gosset. Després de la sorpresa, decideixen posar-li de nom Flix, educar-lo tan bé com poden i estimar-lo amb totes les seves forces. Li ensenyen a parlar gat amb un curiós accent de gos, li ensenyen a caçar ratolins a enfilar-se pels arbres…

Flix creix entre dos mons ben diferents, però aconseguirà reunir el món dels gats amb el món dels gossos. Una divertida història plena de gestos de complicitat sobre les diferències i la família.

 

Temes a treballar:

- La convivència entre diferents cultures

Adreçat a:

·    - Primària

       Juul

 

La història d’en Juul és una història molt dura perquè explica la crueltat que es pot expressar des de la infància. Sovint, els infants, mostren els seus instints més primaris i són capaços d’humiliar, de manera ferotge, els companys.

Juul és un llibre sensible que aporta arguments per fer front a aquestes burles i vexacions que, malauradament, passen amb freqüència.

Llegir i comentar Juul és una bona manera de començar a reflexionar sobre els conflictes, sobre la necessitat de ser tolerants i de respectar les diferències. Aconsellem mirar les magnífiques fotografies del llibre.

 Temes a treballar:

- Acceptació i estimació del propi cos: autoestima.

- Acceptació i respecte a la diversitat física, d’opinió i d’acció.

- Respecte, acceptació i estimació dels altres.


- Valoració de la dignitat de la persona.


- Sensibilització pels drets i deures humans.

Adreçat a:

- ESO

- Professors

 

Els tres bandits

 

Aquesta és la història de tres bandits que assaltaven carruatges i atemorien als seus passatgers. El primer, duia un trabuc, el segon, una bossa plena de pebre i el tercer, una enorme destral vermella.

Una nit molt fosca, els bandits van assaltar un carruatge que només duia una nena òrfena que no els va tenir por. Encara més, volia marxar amb ells. Aquesta nena, l’Úrsula, canvia la vida dels tres ferotges bandits.

 

Temes a treballar:

- L’amistat

- Ajudar els més desfavorits

Adreçat a:

·    - Infantil

·    - Cicle Inicial Primària

 

 

       Un día diferente para el señor Amos

 

 

El senyor Amos és un vellet solitari que treballa en un zoo gaudint de l’amistat de 5 grans amics: l’elefant, la tortuga, el pingüí, el rinoceront i el mussol. Amb ells juga, conversa i passa estones agradables. Un dia, però, el sr Amos es posa malalt i ha de fer llit. Els seus amics el troben a faltar i decideixen agafar un autobús per anar-lo a visitar i fer-li companyia.

 

Temes a treballar:

- L’amistat

- Respecte i cura pels altres

Adreçat a:

·    - Infantil

·    - Primària

 

L'estrelleta Fitun

 

En Venceslauet no pot dormir perquè té molt fred tot i tapar-se amb moltes mantes i cobrellits. Aleshores pensa que les estrelles i la seva calidesa el poden ajudar a entrar en calor; però no s’escalfarà fins que no descobreixi que no cal anar tant lluny a buscar la solució! On la trobarà i de quina manera ho descobrirà, us ho deixo a les vostres mans!

Una molt bona història per parlar amb els més petits de la moralina i politicalitat que s’amaguen rere el Venceslauet i les seves estrelles!

Temes a treballar:

- El poder de la imaginació

- La importancia de fer les coses en grup.

- La unió fa la força.

Adreçat a:

·    - Infantil

·    - Primària

 

       Jo mataré monstres per tu

T’has preguntat alguna vegada com és el teu nom al revés? Què passaria si existís una civilització de monstres que visquessin cap per avall? Us imagineu què ens passaria si tots els montres comencessin a saltar a la vegada?

La Martina està convençuda que sota la seva habitació hi ha una civilització de monstres. Viuen cap per avall! També pensa que totes les coses del món tenen el seu reflex monstruós… Una nit la Martina somia amb una nena monstre coberta de pèl rosa. La nena monstre es diu Anitram.

Temes a treballar:

- La por a la foscor

- El poder de la imaginació

Adreçat a:

·    - Infantil

 

       Frederick

 

 

Amb Frederick, Lionni reinventa el clàssic de la cigala i la formiga, canviant el seu missatge moral tot aprofundint en el seu significat.

Els protagonistes de la història són una família de ratolins que recull provisions per a passar l’hivern. Tots treballen excepte en Frederick, que sembla que no faci res, però que també està recollint provisions diríem que d’una altra mena… Recull els rajos de sol, els colors, i les paraules! Quan l’hivern arriba, comprovem que el treball poètic d’en Frederick és tan important com el dels altres ratolins perquè la família pugui passar bé l’hivern. En Frederick és acceptat tal i com és pels altres, cosa que no passa amb la desgraciada cigala de la coneguda faula.

 

Temes a treballar:

- Descobriment i acceptació de la pròpia identitat

- La importància de la poesia

- La dimensió social de l’artista

Adreçat a:

·    - Primària

·    - ESO

 

       Elmer

 

L'Elmer no és un elefant qualsevol. Té la pell de colors: groc, blau, vermell, verd, rosa, negre… I els altres elefants se'n riuen perquè no és com ells, de color gris elefant. Cansat de ser diferent, un dia l'Elmer decideix pintar-se de color gris i fer una broma als altres elefants, i tots riuen de cor amb l'ocurrència de l'Elmer. I és que l'Elmer no només té la pell de colors, sinó que és l'elefant més divertit i enginyós de tota la bandada.

 

Temes a treballar:

- La diversitat

- La cohesió de grup

- Acceptar la diferència

- Acceptar-se un mateix

Adreçat a:

·    - Infantil

·    - Cicle Inicial i Mitjà de Primària

 

 

       Endevina com t'estimo 

 

Una mare i una filla llebres intenten mesurar el seu amor, de l'una cap a l'altra. Explicar com són de grans els nostres sentiments de vegades no és fàcil. És un conte molt senzill que ajuda a explicar com podem expressar el sentiment de l'amor.

 

Temes a treballar:

- Com expressar els sentiments

 Adreçat a:

- Infantil

- Cicle Inicial

 

 

 

Els fantàtics llibres voladors del Sr. Morris Lessmore

 

 “Morris Lessmore estimava les paraules. Estimava les històries. Estimava els llibres.”

I és per això, perquè se'ls estima, que acaba vivint entre llibres. Els cuida i en té cura. Per a ell cada llibre és molt important i li agrada compartir-los amb la gent.

 

Temes a treballar:

- Les històries dels llibres fan que cada un sigui especial i el fet de llegir-los fa que tinguin “vida”.

Adreçat a:

- Primària

- Secundària

Curtmetratge (extret del bloc de la Biblioteca Soler de Vilardell)


 

 

Ja n'hi ha prou de petons!

 

El petit ós ha decidit que ja n'hi ha prou de petons! Li diu a la seva mare que ja és gran i que no vol més petons de bona nit. Però el què no sap és que anar a dormir sense els petons de la mare es pot fer molt i molt difícil!

 Temes a treballar:

- Els petons són necessaris encara que ens fem grans!!

 Adreçat a:

- Infantil

- Cicle Inicial

 

 

 

En Nat i el secret de l'Esperança

 

 “Que sigui inventat no significa que no existeixi.”

Quan l'Esperança deixa en herència a en Natanael el contingut de la seva biblioteca, ell no pot ni imaginar que tots aquells llibres amaguen el més increïble dels secrets… Ben aviat, l'Alícia, en Pinotxo, el Capità Garfi i tots els herois dels seus contes favorits adquireixen vida davant dels seus ulls. Viuen sota una amenaça terrible i només en Natanael els pot salvar. Comença aleshores per a ell una esbojarrada cursa contra rellotge per alliberar els seus nous amics.

L’Eleonora havia marxat al país d’allà on ningú no torna".

 Temes a treballar:

- La confiança i la superació personal

 Adreçat a:

- P5

- Cicle Inicial

 

 

Voces en el parque

 

És l'hora de passejar pel parc.

Quatre personatges surten de casa.

Quatre veus.

Quatre maneres de “passejar” per la vida.

 Temes a treballar:

- Bon llibre per analitzar les il·lustracions i relacionar-les amb els diferents estats d'ànim dels personatges. Cal observar el color, la tipologia de lletra, imatges,…

Adreçat a:

- Cicle Superior

- 1r cicle d'ESO

A la xarxa trobareu diverses versions del conte per tal d'analitzar les imatges. Aquí en teniu algunes:

Versió en anglès. Es pot escoltar la lectura del conte pàgina per pàgina i veure els personatges en moviment. (Extret del bloc Learning World)

Versió castellana idèntica al llibre

Deixa una resposta

Contacte

Si vols posar-te en contacte amb nosaltres escriu-nos aquí

Pinterest

Segueix-nos també al Pinterest!

Pins RecentsPlease check write access permission on wp-contet directory.