Caixa de contes de sol i de dol

Un nou curs vol dir noves idees i ganes de continuar fent caixes temàtiques! Hem pensat que ara que s'acosta la festa de Tots Sants, era un bon motiu per parlar del dol i la mort.

A la caixa de 'Contes de Sol i de Dol' hi trobareu àlbums il·lustrats per parlar de la mort dels éssers estimats, de la mort com a part dels processos naturals, del pas de la vida, i dels processos de dol i acceptació de la mort.

Com sempre, hi hem posat àlbums que es poden treballar des de l'etapa d'Infantil fins a Secundària. 

Esperem que gaudiu de la caixa i que en pugueu treure profit!

 

 

 

TORNA AVIAT, DOLÇOR MEVA


Els pares de la Hadiya havien nascut a l’altra banda del mar i cada estiu agafaven el vaixell per anar a veure la família prop de Chott el-Djerid. A la Hadiya li encantaven aquests viatges perquè tornava a un país que era una mica el seu, però sobretot, perquè es retrobava amb la seva àvia Zhora que sempre la rebia amb paraules tendres i dolces.

 

Temes a treballar:

- Immigració.

- Els avis i les àvies (la família).

- La mort dels avis.

- Interculturalitat.

Adreçat a:

- Primària

- 1r Cicle d’ESO


EL HILO DE LA VIDA


Aquest àlbum il·lustat narra d’una manera molt simple, amb poques paraules i amb imatges senzilles la trajectòria vital de les persones. La història s’explica d’una manera emocionant, acompanyada sempre, per un fil de color vermell. La seva presència pot tenir moltes i diferents interpretacions i ens farà reflexionar sobre la fragilitat de la vida.

                       

Temes a treballar:


- El pas per les etapes de la vida.

- L’acceptació de la mort.

                       

 Adreçat a:


- CS Primària

- ESO
LA MARIA NO SE N'OBLIDARÀ


La Maria i els seus cosins van a passar el cap de setmana a casa l’àvia. L’avi ja no hi és entre ells. Després d’un bon dinar comencen a mirar fotografies de l’avi i recorden els bons moments que van passar tots junts. Entre tots, decideixen fer créixer el jardí on l’avi havia plantat un arbre per a cada nét, i plantar-ne un de nou per en Pep. D’aquesta manera, sempre que mirin el jardí se’n recordaran de l’avi.


Temes a treballar:


- La mort dels avis.

- La importància de recordar aquells que ja no hi són.


Adreçat a:


- Infantil

- CI Primària
LA CARÍCIA DE LA PAPALLONA


Tothom ens hem preguntat alguna vegada, on van les persones quan moren. Aquest magnífic àlbum il·lustrat explica d’una manera elegant, delicada i amb pinzellades d’humor un tema difícil d’abordar, com és la mort d’una persona estimada a un infant.


Una història plena de tendresa i originalitat, ja que els protagonistes estan fets amb filferros, taps de suro, claus, terra…, i on, a cada pàgina, hi ha la presència d’una papallona que pot passar desepercebuda pel lector, però que realment és la protagonista de la història.


Temes a treballar:


- L’absència dels éssers estimats

- L’acceptació de la mort


Adreçat a:


- Infantil

- Primària

- ESO
EL PÁJARO NEGRO


La protagonista d’aquesta història, una nena, ha de fer front al conflicte i a la soledat. Una discussió familiar entre els pares, que la protagonista sent des del passadís, és el detonant d’un procés d’acceptació per part de la nena. “Nadie me dice nada. Nadie me cuenta nada…”


Un ocell negre, es converteix en el seu company de viatge i confident que tant necessita per sentir-se segura de si mateixa un altre cop.


Temes a treballar:


- La seguretat en un mateix.

- La separació dels pares.

- La capacitat de reflexionar.

- La soledat


Adreçat a:


- CS Primària

- ESO
QUÈ VE DESPRÉS DE MIL?


“I que ve després de mil?” li pregunta la Lisa al seu amic Otto, amb el qual està aprenent a comptar estrelles.


L’Otto i la Lisa són molt amics. La Lisa ja sap comptar fins a setze, però al cel hi ha moltes més estrelles, com a mínim mil, li ha explicat l’Otto a la Lisa. Tots dos  passen estones molt divertides, però un dia l’Otto es posa malalt, i al cap d’un temps mor. La Lisa no pot suportar l’absència de l’Otto, però serà la dona d’aquest qui ajudarà a la Lisa a fer-li entendre que encara que una persona no la puguem veure, sempre estarà present dins nostre si així ho volem.


Temes a treballar:


- L’absència d’éssers estimats

- El poder de la imaginació

- L’amistat


Adreçat a:


- Primària 

EL ÁNGEL DEL ABUELO


Sempre que podia visitava l’avi a l’hospital… Estava molt malalt i intentava aprofitar  tot el temps possible per estar amb ell i sentir històries de la seva vida. Sempre havia estat el més fort,  qui  pujava els arbres més alts i qui saltava als llacs més profunds… Tot i tenir una vida força difícil sempre sortia ben parat de les situacions més problemàtiques. I és que l’avi tenia un àngel, un àngel que cuidava d’ell.


Temes a treballar:


- La mort d’un avi.

- La confiança i la seguretat per no tenir por a viure.


Adreçat a:


- ESO
 

LA GRANOTA I LA MERLA


La granota troba una merla estirada a terra, que no es belluga. És morta, i la granota i els seus amics l'enterren. Una història sobre un fet natural i a la vegada difícil de tractar, explicat des de la senzillesa més profunda.


Temes a treballar:


- La mort com a un fet natural.

- El valor de continuar vivint alegrement malgrat la mort.


Adreçat a:


- Infantil 

NO ÉS FÀCIL, PETIT ESQUIROLEl protagonista d'aquest conte és un petit esquirol que se sent molt trist per la mort de la seva mare. La troba a faltar i creu que mai més tornarà a ser feliç com quan ho era amb la mare. Sempre que recorda la seva mare s’entristeix i es tanca a casa sense ganes de fer res. Conseguirà el petit esquirol superar aquests moments? Tornarà a ser feliç? Un dels temes més dificil d'explicar i de parlar-ne amb els infants tractat de la manera més amable.


Temes a treballar:


- La mort d’un ésser molt proper, la mare.

- Importància de recordar aquells que ja no hi són.

- Procés d’acceptació de la mort per seguir endavant.

- Control de les pròpies emocions i sentiments.


Adreçat a:


- Infantil

- Cicle inicial Primària

 

 

 

JACK Y LA MUERTEEn Jack es troba casualment amb la Mort i, a l'intuir que ve a buscar la seva mare malalta, decideix allunyar-la tan com pugui. Amb una increïble astúcia, aconsegueix atrapar-la en un pot. Les conseqüències, però, seran tan imprevisibles com, finalment, desastroses per la resta d'éssers vius.


Aquí la mort és presentada com un personatge tranquil i serè, que forma part de l'existència de tot ésser viu i, per tant, necessària. La Vida sense la Mort no podria ser. La Mort forma part de la mateixa existència. Com ella mateixa diu: “No sóc enemiga de la vida. Ella i jo som les dues cares d'una mateixa moneda. Sense mi, la vida no existiria”.


Temes a treballar:

 

- La Mort com a forma inherent a la Vida.


Adreçat a:

 

- Cicle Superior (6è)

-  ESO

 

 

 

LA TARDOR DE FREDDY, LA FULLA

Una historia de la vidaFreddy és la fulla d’un arbre que, amb el pas de les estacions, va canviant de mida, color i forma. A l’arbre on ha nascut coneix altres fulles amb qui comparteix la seva curta vida i aprèn a valorar cada moment de la seva existència: ballen amb la brisa de la primavera, s’escalfen amb el sol de l’estiu i es renten sobre les pluges refrescants.

A partir de preguntes innocents el llibre ens parla del sentit de la vida, el pas del temps, la mort com a part del cicle vital i el fet que cadascú és únic malgrat hagi crescut en un entorn aparentment similar.

Temes a treballar:


- La Mort com a part del procés vital.


Adreçat a:


- CM i CS de primària


- ESO

 

 

 

EN FIP NO ENTÉN EL MÓN.

Quan els pares se separen

 


Els pares d’en Fip, un cadell salsitxa-terrier, s’han separat. El pobre Fip no entén per què els seus pares ja no s’estimen, creu que ell en té la culpa i ha deixat de ser el gosset alegre i juganer que era. Un dia, en Bruno, el gos més vell del carrer, li explica la història d’un cadell santbernat-pastor rus que va passar pel mateix.

Aquest àlbum explica de manera molt visual i entenedora el procés de dol que fan els nens quan els pares se separen, les pors que tenen i el sentiment de culpa que senten.

 

Temes a treballar:


- La separació dels pares


- El punt de vista de l’infant davant d’una separació


- L’acceptació de la nova situació familiar

 

Adreçat a:


- Primària

 

 

 

EN MAX I LA SEVA OMBRA

Aquesta és l’entranyable història d’en Max i la seva ombra. Amb la Mort com a protagonista, es teixeix un relat preciós i poètic que ens ensenya a valorar el goig per les petites coses tot mostrant-nos una relació on els silencis són més importants que les paraules.

En aquest diàleg, en Max preguntarà coses que els adults mai no gosaríem preguntar a la nostra ombra (perquè tots tenim una ombra!), i és que els nens ja ho tenen això: són espontanis i no tenen les censures del món dels grans.

 

Temes a treballar:

- La importància de les coses petites, els detalls

- El silenci com a manera per a comunicar-nos

- L’aïllament i la solitud

- La tristesa

- El suïcidi

- La pèrdua d’éssers estimats

Adreçat a:

 

- Cicle Superior PRIM

 

- ESO
Deixa una resposta

Contacte

Si vols posar-te en contacte amb nosaltres escriu-nos aquí

Pinterest

Segueix-nos també al Pinterest!

Pins RecentsPlease check write access permission on wp-contet directory.